zondag 5 juni 2016

Een slabbetje van polyurethaan, zit dat niet ook in mijn surfplank?

http://www.slimslabbetje.nl/informatie/reinigen/De titel van dit artikel is een vraag die we bij Slim Slabbetje serieus gesteld krijgen. We gaan er prat op dat onze slabbetjes van dit materiaal gemaakt zijn omdat het duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker is dan het materiaal waarvan veel andere slabben gemaakt worden, maar veel mensen associëren polyurethaan vooral met het harde isolatieschuim dat uit een spuitbus komt.

Wat is polyurethaan eigenlijk?

Eigenlijk is polyurethaan (PUR) niet één specifieke stof, maar de verzamelnaam voor een hele familie van polymeren, een hele groep synthetische stoffen dus. Al de stoffen die binnen deze groep vallen worden gemaakt door chemische stoffen met harde (maar brosse) en taaie (maar stroperige) eigenschappen tot één materiaal te verbinden. Op die manier kunnen de chemici precies bepalen hoe sterk, buigbaar en slijtvast het eindresultaat is. Daarnaast kunnen er indien gewenst stoffen (blaasmiddelen) toegevoegd worden die ervoor zorgen dat het materiaal opschuimt.

Voorbeelden van verschillende PUR toepassingen zijn:
    https://www.instagram.com/p/vPb-r5i9iB/
  • zachte schuimen: vulling voor kussens en matrassen
  • harde schuimen: isolatieschuim, de binnenkant van je surfplank
  • kras- en slagvaste autolakken
  • wieltjes van skateboards
  • maagsondes
  • kitten, lijmen (houtlijm)
  • kunstmatig leder
  • zwemkleding en andere rekbare textielen zoals Lycra, Elastan, Spandex, Dorlastan 
  • niet rekbare textiel: de slabbetjes van Slim Slabbetje ;-)

 Hoe veilig is polyurethaan?

Een groot voordeel van PUR boven bijvoorbeeld (en met name) PVC is dat de eigenschappen van het materiaal goed bepaald kunnen worden zonder de toevoeging van hulpstoffen zoals zware metalen, weekmakers en ftalaten. Dergelijke toevoegingen hebben de neiging om geleidelijk het materiaal te verlaten, waardoor bijvoorbeeld PVC (wat altijd dat soort toevoegingen heeft)  steeds harder en brosser wordt.

Bovendien hebben veel van dat soort toevoegingen schadelijke effecten voor de gezondheid: sommige hebben een hormoon verstorende invloed, andere zijn kankerverwekkend en weer anderen leveren huidproblemen op. 
Je gebruikt iedere dag een slab voor je kind,waarom zou je die aan dergelijke gevaren blootstellen met een goedkope PVC slab?
We kunnen het niet genoeg benadrukken: de slabbetjes van Slim Slabbetje zijn gemaakt van 100% polyurethaan, zonder schadelijke toevoegingen. Het is ongevoelig voor de inwerking van stoffen in de omgeving, blijft lang sterk, flexibel en mooi. En het is volkomen veilig voor je kindje!

bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyurethaan
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyvinylchloride

Geen opmerkingen:

Een reactie posten